Kira Sözleşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • 1
1453 maslak

Türk Borçlar Kanunu, ev alıcıları ile satıcılarının haklarının korunması için son derece önemli olan kira sözleşmesini ortaya koymuştur. Kira sözleşmesi kısaca; kişinin alırken veya satarken oluşturdukları koşullara göre ilerlemesidir. İki taraf içinde büyük önem arz eden kira sözleşmesi mutlaka hazırlanmalıdır. Kira sözleşmesi hazırlarken de belli noktalara dikkat etmek gerekir. Bunlar şöyle sıralanabilir;

  1. Konut tapu bilgileri doğru, net ve tam olmalıdır. İçinize sinmeyen bir durum ya da eksik olduğunu düşündüğünüz bir durum söz konusu olduğunda iyi bir araştırma yapmalı ve ona göre hareket etmelisiniz. Aksi takdirde sözleşmede eksiklik olduğu durumlarda büyük sorunlara yol açabilir.
  2. Kira bedeli yazı ve rakamla yazılmalı.
  3. Kira bedelinde eksiklik olmayıp tam olarak belirtilmelidir. Ödeme zamanı da kira bedeli gibi yazılması gereken önemli bir unsurdur. Sonrasında sorun yaşamamak adına dikkat edilmelidir.
  4. 500 TL üstündeki kira bedelleri banka veya PTT ile ödenmelidir.
  5.  Kira artış oranı sözleşmede yer almalıdır.
  6. Depozitonun alınması durumunda depozitonun bedeli, neden verildiği sözleşmede olması gerekmektedir. Depozitonun hangi durumlarda verileceğinden kira sözleşmesinde belirtilmelidir.
  7. Eve taşınırken eşyaların ve mülkün tespitini iyi yapmalısınız. Eşyalarda veya evde hasar varsa bunu ev sahibine belirtmelisiniz gerekirse fotoğraflarını çekmelisiniz.
  8. Evin aidat, vergisi gibi detayları kimin ödeyeceğini önceden kararlaştırmalısınız. Aksi takdirde ödenmesi sizden talep edilebilir.
  9. Zorunlu Deprem Sigortası’nı ev sahibi yapmak zorunluluğundadır. Deprem Sigortası yapılmamış olan evleri tercih etmemenizi öneririz.
  10. Ödemesini yaptığınız ücretleri mutlaka sözleşmeye girmelisiniz.
  11. Kiranın ödeneceği tarih ve ücret öncesinde net bir şekilde belirlenmelidir. Sonrasında yersiz fiyat artışlarında, hak talep etmeniz durumunda önemli olacaktır. Kira artışının da ne kadar olacağına sözleşmede yer verilmelidir.
  12. Elektrik, su, doğalgaz, su, internet gibi borçları hangi tarafın ödeyeceği öncesinde kararlaştırılmalıdır. Bazı durumlarda ev sahibi bu borçları karşılarken, bazı durumlarda kiracı ödüyordur. Bu hususa sözleşmede yer vermeniz daha iyi olacaktır.
  13. Kira gönderilecek olan hesap numarasının sözleşmede belirtilmiş olması gerekmektedir. Kira yollanırken hangi ayın kirası olduğu da belirtilmelidir.

Compare listings

Karşılaştırmak
WhatsApp
1
Merhaba. Ben gayrimenkul danışmanınız Mehmet.

Portföylerimiz hakkında detaylı bilgi vermek ve hayalinizdeki evi bulmanıza yardımcı olmak için buradayım. Dilerseniz hemen başlayalım. ☕